Juhannuksena keskityttiin taas ruoan laittoon ja herkutteluun. Ystäväperhe oli meillä syömässä ja viettämässä keskikesän juhlaa. Vaikka suolainen ruoka ehkä tällä kertaa oli etusijalla, niin tottahan toki me myös kakkua nautimme. Tällä kertaa tein omaa herkkuani eli uunissa paistettua juustokakkua New Yorkin tyyliin ;-)
Anteeksi sangen epätarkka kuva, mutta kyllä tuosta varmaan pääasian näkee :-) Erona "tavalliseen" juustokakkuun oli, että myös kakun sisässä on mansikkaa. Kakku maistui ihanan mansikkaiselle siis myös ilman päällä olevia mansikoita. Mansikoiden kaverina kakun päällä on paahdettua hasselpähkinärouhetta sekä runsaasti karamellisiirappia. Näin sen tein:
Mansikkainen juustokakku
Pohja:
~ 1 pkt Digestive -keksejä
n. 100 g voita
Täyte:
2 prk Sunnuntai vaniljatuorejuustoa
1 prk vaniljamaitorahkaa
1 prk ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
Mansikkasose:
2 dl soseutettuja mansikoita
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
Päälle:
Mansikkasiivuja + kiille
Hasselpähkinärouhetta + fariinisokeria
karamellisiirappia
Murskaa keksit hienoksi ja sekoita sulatettu voi joukkoon. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Ei haittaa vaikka reunat eivät olisi korkeat, sillä kakkumassa saa nousta reunojen yli. Voit laittaa pohjan jääkaappiin kovettumaan, jotta kakkumassa ei vahingossakaan sitä riko vuoan täyttämisen aikaan. Valmista mansikkasose soseuttamalla mansikat (itse käytin sulatettuja pakastemansikoita). Lisää sokerit ja perunajauhot. Valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto, rahka ja ranskankerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon sokerit. Lisää kananmunat seokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Kaada puolet mansikkasoseesta sinne tänne täytteen päälle ja sekoita hieman veitsellä. Kaada loput täytteestä vuokaan. Lisää vielä loput mansikkasoseesta täytteeseen ja levitä veitsellä hieman, jotta mansikkaraita leviää kakkun tasaisemmin. Laita vuoka uuniin alimmalle tasolle ja paista sitä 175 asteessa noin 1 tunti 30 minuuttia. Itse käytin reunavuokaa (n. 24 cm), mutta jos käytät isompaa vuokaa niin kakku on varmaan jo hieman aiemmin kypsä. Jos pinta tummuu liian nopeasti, niin voit peittää sen paiston loppuvaiheessa foliolla. Anna kakun jäähtyä hyvin ennen kuin otat reunat pois. Itse annoin kakun olla jääkaapissa yön yli ennen reunojen irroittamista ja koristelua. Kakku on silloin koostumuksleltaan oikeanlaista. Koristele mansikkaviipaleilla ja peitä pinta hyytelösokerista tehdyllä kiilteellä. Paahda pannulla hasselpähkinärouhetta ja hieman fariinisokeria. Ripottele jäähtynyt seos mansikoiden päälle. Lopuksi kaada kakun päälle ja sivuille reilusti karamellisiirappia (tai vaahterasiirappia).
Tämä kakku on erittäin täyttävää, mutta aivan superhyvää!!
Kakun lisäksi oli myös ehkä lapsivieraita enemmän ajatellen Suklaamoussea. Moussen päällä keksimurua, kermakoukerot ja pari mansikkaa. Moussen ohje täällä.
Laitan vielä tähän loppuun koko menun, muistiin itselle ja vinkkinä halukkaille :-)
Juhannuksen Menu
Ruohosipuliblinit + lämminsavulohimousse
Limemarinoitu graavilohi + cashewpähkinä-chili-limerouhe
Hyydykekakku kylmäsavulohesta + katkarapuja ja limelohkoja
Sinappisilliä, paahdettua ruisleipää ja voita + sormisuolaa
***
Kanaa, vihreää paprikaa ja limelohkoja vartaassa + sitruunaöljyä
Kanaa, punasipulia ja punaista paprikaa vartaassa + grillausöljy
Possua, tuoretta ananasta, keltaista paprikaa ja salottisipulia vartaassa + sweet chili thai kastike ja grillausöljy
Lihapullia lapsille
Grillattuja uusia perunoita
Salaatti (erilaisia salaatteja, rucolaa, minitomaatteja, paahdettuja pinjansiemeniä, parmesanlastuja)
Patonkia
***
Mansikkainen juustokakku
Suklaamousse
*
Ihana oli juhlia juhannusta, vaikka sää ei ihan suosinutkaan. Mutta onneksi hyvä ruoka vie mielestä kaiken muun! Miten se menikään:
hyvä ruoka, parempi mieli :-D
Kommentit