Suloinen kummipoikamme Hannes vietti tänään ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Kummitäti sai kunnian tehdä pienen pojan suureen juhlaan kakkua. Sain vapaat kädet kakun ulkomuodon ja aiheen suhteen, ainoastaan täytteistä sain tiukkoja ohjeita :-) Hanneksen äiti (minun siskoni) ei halunnut kakkuun juurikaan sokerimassaa tai marsipaania - siispä yritin pitää niiden määrän minimissä. Lisäksi kakussa ei saa juuri kerma maistua, joten yritin maustaa sitä suklaalla ja vaniljakreemillä. Täyte ei kuulemma saa olla myöskään pelkkää moussea, vaan pureskeltavaa täytyy löytyä. No niin, tällaisia kakkuja Hannes sitten sai :-)

Aiheeksi valitsin klassisen Nalle Puhin kumppaneineen. Siskoni pitää maanläheisistä väreistä, joten unohdin suosiolla Disneyn nykyisen "räikeänvärisen" Nalle Puhin. Maalaus on tehty marsipaanille ruskealla elintarvikevärillä ja ohuella siveltimellä. Jotta utuinen ja hempeä sävytys säilyisi, maalasin koko kuvan ainoastaan tomuvärejä käyttäen. Se tarttuu hyvin marsipaaniin ja vettä ei tarvitse käyttää ollenkaan.

Spritsaukset (joihin en ole tällä kertaa lainkaan tyytyväinen!) on tehty taloussuklaalla ja ensimmäistä kertaa käytin leivinpaperista tehtyä pursotuspussia. Tähän asti olen käyttänyt spritsaukseen tukevaa muovipussia. Luultavasti tein pussista liian paksun, kun mielestäni en saanut "tuntumaa" suklaaseen lainkaan. Ja tämä ottaa täydellisyyden tavoittelijaa suuresti päähän! Mutta mites se menikään, harjoitus tekee mestarin...tai sitten palaan niihin muovipusseihin :-)

Kakku on koottu kääretorttupohjista ja täytteenä on mansikkasurvosta, mansikkahilloa, banaanisiivuja, mansikkakermaa ja vaniljakreemillä reilusti terästettyä kermaa. Kakun reunat ja ruskeat pursotukset ovat suklaakermaa (taloussuklaalevy ja purkki Flora vispiä). Valkoiset pursotukset myöskin Flora vispiä, pursotettuna suurella tähtityllalla.

Kakun päällä eli siis marsipaanikuvan ja spritsauksen alla on kreemi. Se on loistava päällinen kakulle, siloin kun haluaa käyttää marsipaania, spritsata joko suklaalla tai sitten värjätyllä kreemillä jne. Ei ole pelkoa, että marsipaanikoristeet sulavat kakun päälle. Ja näin ollen ei myöskään tarvitse kuorruttaa koko kakun pintaa marsipaanilla saadakseen tasaisen pinnan koristelulle, kirjoitukselle ja mille tahansa - kaikki kun eivät halua marsipaania kakkuun. Olen pitkään yrittänyt metsästää hyvää kreemin ohjetta siinä kuitenkaan onnistumatta - pelkkä voin ja tomusokerin yhdistelmä on liian rasvaista ja jäykkää, vaikkakin sopii hyvin marsipaanikuorrutteen alle. Mutta nyt melkein onnistuin! Sulatin sokerin kuumaan maitoon kattilassa ja annoin jäähtyä. Sitten vatkasin nesteen varovasti margariini/tomusokeri/vaniljasokerivaahtoon. Tuloksena kuohkea, aikalailla valkoinen ja hyvänmakuinen kreemi. Lisäksi se levittyi kakun päälle todella vaivattomasti ja sillä olisi ollut ihana tehdä myös pursotuksia. Tämän ja monen muun kreemin ohjeita löydät Cafe cake away -sivulta täältä.

Tässä lähikuvaa maalauksesta, joka siis ääriviivoja lukuunottamatta on pelkkää tomuväriä, kuivana siveltimellä levitettynä.

Ison kakun lisäksi tein jämäpaloista kääretortun kokoisen kakun - samaan tyyliin tietenkin. Koko kakun päällä on marsipaanimaalaus, joka myöskin maalattu tomuväreillä. Reunoilla on Flora vispi ja hasselpähkinärouhetta. Päällä olevat pursotukset värjättyä Flora vispiä.

Täytteenä aprikoosihilloa, banaania, mariannerouhekermaa ja kinuskikastiketta. Kukat ja mehiläinen marsipaania :-) Ja voitteko uskoa, että on rasittavaa olla tällainen pilkun viilaaja. Tässä kuvassa minua niin häiritsee tuo kakkualunen :-/ Inhoan noita muovisia ja värillisiä, joten huoh...täytynee tilata lasiliikkeestä myös tällaisia kapeita lasisia alustoja. Menee hyvä kakun tunnelma pilalle tässä tupperin astiassa, heh heh :-)

Hyvää syntymäpäivää Hannes!