Kokeilin tänään tehdä itse värillisiä koristerakeita. Tai en siis ihan alusta asti itse, vaan ainoastaan värjätä niitä. Kaapistani löytyy lukematon määrä erilaisia strösseleitä, nonparelleja ja koristerakeita. Tykkään käyttää niitä reunapursotusten päällä, mutta huomasin jumiutuneeni käyttämään melkeinpä ainoastaan niitä pienen pieniä helmiäispalleroita. Tämä taas johtuu siitä, että tarkkana tyyppinä en voi käyttää rakeita tai raesekoituksia, joiden väri ei täydellisesti kakkuun sovi. Okei tunnustan - olen jopa erotellut tiettyä väriä seoksesta, jotta saisin yhdenväristä raetta kakkuun :-)) Lisäksi olen tilannut ulkomaisilta toimittajilta yksivärisiä nonparelleja. Kaikki tämä on aikaa ja ennen kaikkea rahaa vievää, mutta ehkäpä tämän kokeilun jälkeen kakun koristelu on taas hivenen helpompaa. Siispä kaikki halukkaat - feel free - ja kopioikaa idea, jos ette aiemmin ole tätä vielä käyttäneet!

1906157.jpg

Pohjana käytin erittäin laadukasta Raesokeria, jota saa tilattua ainakin Aaria Mausteet Oy:n nettikaupasta täältä. Hinta isolle 700 gramman purkille on seitsemän euroa (+ postikulut). Sokerirakeet ovat tasakokoisempia ja "kuivia" (siis pölyttömiä) verrattuna tavalliseen raesokeriin.

1906159.jpg

Laitan "Näin teet värillistä koristeraetta" -ohjeen Sivut -osiooni piakkoin. Väriaineena käytin erivärisiä tomu- ja kimallevärejä. Kokeilin värjätä samalla tekniikalla myös jauhoisia valkoisia toffeekarkkeja, joita saa kauppojen irtokarkkihyllystä ja Makuunista. Hyvin onnistui niidenkin värjäys. Tällaisilla palleroilla voisi koristella esimerkiksi täytekakun alareunan.

1906169.jpg

Edit: Samalla tyylillä voi muuten värjätä myös kookoshiutaleita, joita ilmeisesti konditoriat paljon käyttävät koristukseen. Hiutaleita voi ostaa ainakin kahdenkokoisia - sellaisia isoja lastuja sekä hiutaleita. Lisäksi värjättyjä hiutaleita voi murentaa ihan hienoksi tomuksi.

Edit: Rouva V kyseli olenko testannut kuinka nopeasti nämä värjätyt sokerit sulavat kerman päälle ja levittävät värinsä. No nyt on testattu:

1) Huoneenlämmössä 1 vrk vispikerman päällä -> ei sulanut yhtään/väri ei levinnyt

2) Huoneenlämmössä voikreemin päällä -> ei sulanut yhtään/väri ei levinnyt

3) Jääkaapissa 3 tuntia vispikerman päällä -> Sokeri suli hieman reunoilta ja väri levisi hieman.

4) Jääkaapissa 3 tuntia voikreemin päällä -> Sokeri suli hieman reunoilta ja väri levisi hieman

Eli värjätty sokeri kannattaa siis lisätä vasta sitten kun kakkua ei tarvitse enää laittaa jääkaappiin, juuri ennen tarjoilua siis. Vaikka kakku joutuisi olemaan noutopöydässä pidempään, niin sokeri ei mene huonon näköiseksi. Ja huom!! Minulla nuo vispikerma- ja voikreemitestit olivat vielä ikkunan edessä auringon valossa aika pitkään. Silti säilyivät hyvänä, ainaostaan vispikerma alkoi sulaa reunoilta ;-)