1823775.jpg

Laitan tähän listaan käyttämieni täytteiden ohjeita. Suurin osa niistä on itse sovellettuja tai keksittyjä tai muuten vain pitkään käytössä olleita. Täytteitä on helppo keksiä itse vaikka minkälaisia ja näitäkin saa toki mieleisekseen muuttaa :-) Kaikki täytteet on tehty käytettäväksi siis täytekakkujen täytteenä, mutta liivatteiden määrää säätelemällä täytteet soveltuvat myös hyydytettyjen kakkujen (juustokakkujen) täytteeksi.

Ohjeiden mukainen annos täytettä on aika reilu. Yhdestä annoksesta tulee joko paksu kerros yhteen väliin tai kaksi ohuempaa kerrosta kahteen väliin. Olen erikseen ohjeen kohdalla maininnut, jos täyteannos on vielä tätäkin suurempi. Juustokakkuja tehdessä yhdestä annoksesta tulee sellainen suhteellisen matala juustokakku, kun se tehdään 24-26 cm vuokaan. Eli jos haluat korkean juustokakun, niin tee kaksinkertainen annos tai käytä halkaisijaltaan 18-20 cm vuokaa.

Täytteiden suuruus johtuu myös siitä, että käytän yleensä aina pohjana Flora vispiä (2,5 dl). Ja tykkään käyttää kerralla koko purkin, joten myös ohjeet ovat sitten aina suunniteltu koko purkilliselle kermaa. Näin ei jääkaappiin jää ajelehtimaan puolityhjiä kermapurkkeja. Toki jokainen voi puolittaa tai muuten pienentää ohjeen määriä mieleisekseen.

LIIVATE:  Käytän täytekakkujen väliin tulevissa täytteissä aina jonkin verran liivatetta, koska näin valmis (ja korkeakin) kakku pysyy hyvin muodossaan ja sitä on helppo leikata. Poikkeuksena ovat ne ohjeet jotka sisältävät runsaasti tummaa suklaata, ne jähmettyvät hyvin ilman liivatettakin.

MARJAT JA HEDELMÄT: Soseutetut tai paloitellut marjat ja hedelmät sekoitan aina täytteen sekaan ja hyydytän liivatteella. Tämän lisäksi voin laittaa tuoreita marjoja tai hedelmiä pohjan päälle ja kaadan täytteen vasta sen jälkeen. Yleensä laitan myös hilloa/marmelaadia kostutetun pohjan päälle ennen täytteen levittämistä. Esimerkiksi mansikkahilloa mansikkatäytteen kanssa, kirsikkahilloa kirsikkatäytteen kanssa, vadelmia vadelmatäytteen kanssa jne. Näin kakussa on "jotain muutakin syötävää" kuin pelkää moussea :-) Suklaatäytteisiin voi lisätä rouhittua suklaata, jos haluaa enemmän pureskeltavaa kakkuun.