Pannacotta eli italialainen kermavanukas on helppo ja herkullinen jälkiruoka. Erimakuisia variaatioita saa vaihtelemalla pannacotan päällisiä. Itse tein jälkiruoaksi tarjottimelle valkosuklaisia pannacottia snapsilaseihin, josta jokainen ruokailija sai maistella valikoiman kahvin kanssa.

Vasemmalla vadelmakaramelli, keskellä puolukkakaramelli ja kinuskikastike, oikealla karamellisiirappi ja paahdetut hasselpähkinät.

1247338328_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valkosuklainen Pannacotta

2 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

2,5 dl maitoa

2 rkl ruokosokeria (tai tavallista sokeria)

120 g valkosuklaata

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna kerma, maito ja sokeri kiehuvaksi ja sulata pehmenneet liivatteet hyvin sekoittaen seokseen. Kaada seos kulhoon valkosuklaan päälle ja sekoita kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Kaada haluamiisi kulhoihin tai laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Hyytymisaika on paljon pidempi kuin juustokakuilla ja mielestäni saavat hyytyä vähintään 5 tuntia ennen tarjoilua. Koristele valmiit pannacotat kastikkeilla tai marjoilla. Tästä annoksesta tulee noin 16 snapsilasillista pannacottaa tai isommat kulhot neljälle hengelle.

Vadelmakaramellin tein laittamalla kattilaan noin 100 g pakastevadelmia ja reilun 1/2 dl sokeria ja teelusikallisen vaniljasokeria. Keitin seoksen kasaan ja siivilöin siemenet pois. Annoin jäähtyä ja kaadoin pannacotan päälle.

Puolukkakaramellin tein keittämällä noin 2 dl puolukoita noin 1 dl:ssa vettä. Survoin keittämisen jälkeen marjat veteen ja siivilöin tuhdin puolukkamehun talteen. Laitoin puolukkamehun kattilaan ja lisäsin siihen reilusti sokeria ja vaniljasokeria. Keitin muutaman minuutin ja annoin jäähtyä. Kaadoin lopuksi pannacotan päälle ja lisäsin päälle kaupan kinuskikastiketta.

Karamellisiirapi on valmista kastiketta (saa ainakin Stockmannilta). Myös vaahterasiirappi sopisi hyvin. Kaadoin valmiin siirapin pannacotan päälle. Paahdoin pannulla hasselpähkinärouhetta ja ripottelin siirapin sekaan.